Çevre

Dua Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Dua çiçeğinin bakımı konusunda dikkatli olmak gerekir. Dua çiçeği, toprağı tam anlamıyla kuru kalmaması gereken bir çiçektir. Bu yüzden çiçeğin ortalama olarak haftada 1 kez şeklinde sulanması gerekir. Dua çiçeğinin bakımı esnasında güneş ışığı konusunda da dikkatli olunması gerekir. Dua çiçeğinin özellikle de yaprakları güneş ışığı ile direkt ve sürekli temas edilmemelidir. Dua çiçeği, güneş ışığı alan bir ortamda yetişmelidir ama bu ortam güneş ışığını direkt almayacağı bir ortam olmalıdır. Dua çiçeği, nemi seven bir bitki olduğu için ve çevresine de nem yaydığı için nemli ortamlarda ve aynı çiçek türleri ile bakılabilecek bir bitkidir. Son olarak, dua çiçeğine çiçek besini verilme sıklığı da ayda 1 şeklinde olmalıdır. Ayda bir kereden fazla ya da az çiçek besini verilmesi, dua çiçeğinde çürümelere ve kurumalara yol açabilir.

Dua Çiçeği Anlamı Nedir?

Dua Çiçeği Anlamı Nedir

Dua çiçeğinin anlamı, adında saklıdır. Dua çiçeği dünya genelinde dua çiçeği isminin farklı dillere çevrilmiş versiyonları ile bilinmektedir. Bu durumun sebebi İtalyan botanik bilimcilerin dua çiçeğini ellerini açmış dua eden bir insan figürüne benzetmesinden kaynaklanır. Dua çiçeği, birçok mitolojide ise minnettarlık ve şükür kavramları ile nitelendirilir. Bu kavramlar ile nitelendirilme sebebi de adı ile aynı mantıktan kaynaklanır, yani dua eden bir insan figürüne benzemekten. Buna ek olarak geçmiş dönemlerde bazı insanların dua çiçeğinin her yaprağına dua ederek istedikleri bir anlam yükledikleri ve bu yaprakların büyüme ya da çürüme durumuna göre isteklerinin gerçekleşip gerçekleşmediklerini anladıklarına dair bir inanış vardır.

Dua çiçeğinin şükür kavramı ile özdeşleştirilmesinin bir diğer nedeni ise çiçek yapraklarının hareketlerinden kaynaklanır.  Dua çiçeğinin yaprakları, güneş ışınlarının girdiği bir ortamda bulundukları zaman yükselirler. Buna ek olarak güneş ışınlarının girmediği ortamlarda da düşerler. Bu hareket de tıpkı yukarı kalkan ve dua eden eller figürüne benzetilir. Bu yüzden dua çiçeği, güneşi yani birçok mitolojiye göre bereketin simgesini görünce şükür eden bir bitki olarak anılarak, şükür kavramı ile özdeşleştirilmiştir.

Dua Çiçeği Neden Titrer?

Dua çiçeğinin titremesi, genellikle akşam saatlerinde güneş ışınını görmemesinden kaynaklanır. Dua çiçeği, güneş ışınlarını almayan bir alanda olduğu zamanlarda titreyerek yapraklarını düşürür ve hatta bazı durumlarda yapraklar kıvrılır. Buna ek olarak dua çiçeği yaprakları oldukça hassas ve hafif oldukları için ortamdaki çeşitli hareketlerden ve seslerden dolayı da titreyebilirler. Dua çiçeğinin titremesi dua çiçeği sahiplerini endişelendiren bir durum olsa da aslında oldukça normaldir.

Dua Çiçeği Yaprakları Neden Kurur?

Dua Çiçeği Yaprakları Neden Kurur

Dua çiçeğinin yapraklarının kuruması başlıca şu nedenlerden kaynaklanır:

  • Yetersiz Güneş Işığı Alımı: Dua çiçeği, güneş ışığını en azından günde 8 saat alması gereken bir çiçektir. Dua çiçekleri sürekli olarak güneş ışınlarını hiç almayan bir ortamda bakılırlarsa ölmeye başlarlar. Bu ölüm de ilk başta yapraklarının kuruması ile gerçekleşir.
  • Güneş Işınları ile Direkt Temasa Maruz Kalma: Dua çiçeğinin özellikle de yaprak bölümünün güneş ışınları ile direkt temas etmemesi gerekir. Dua çiçeğinin yaprakları oldukça ince ve hassas yapraklardır. Güneş ışınları ile temas ettikleri çok kısa süreler sonucunda bile kuruyabilirler.
  • Gereğinden Fazla ya da Az Sulanması: Dua çiçeğinin kökünün gereğinden fazla ya da az sulanması, çiçeğin ölmesine neden olur. Bu ölüm, çiçeğin yapraklarının kuruması ile başlar.
  • Yaprakların Sulanması: Bazı nadir bitkilerde su köke değil yaprağa ya da hem köke hem de yaprağa verilir. Ancak, dua çiçeği bu bitkilerden biri değildir. Dua çiçeği yaprakları sulanırsa yapraklar kurumaya ve çürümeye başlayabilirler.

Ayrıca Bakınız: Nilüfer Çiçeği ve Lotus Aynı Mı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu